Goda råd till valpköpare
Texten är publicerad med tillstånd av Gerd Bastholm, kennel Lohamra.

Marachinos Egen Linje

Det finns mängder av personer som producerar valpar och kallar sig uppfödare.
Jag vill ju gärna tro att de flesta av dem försöker vara så seriösa som möjligt och hanterar sin uppfödning på det sätt som är bäst både för rasen och för tiken som skall ta hand om sina valpar. Men ibland kan det bli fel iallafall.
Alla raser har avvikelser av olika slag, och en seriös uppfödare gör vad hon kan för att minimiera riskerna. Du som valpköpare vill såklart ha en så frisk och väluppfödd valp som möjligt och du kan också enkelt hjälpa till att minimera riskerna.
Gör så här: Köp bara renrasig valp, registrerad i SKK med friskintyg, chipmärkning, registreringsintyg (med valpen skall också följa matlista, SKKs DVD)

Marachinos Egen Linje

Köp inte valp ur en kull där föräldradjuren själva är nästan valpar. Särskilt tiken behöver vara mogen för att kunna ta hand om sina valpar på ett bra sätt. (Det duger inte att säga att hon har löpt tidigare, det är ungefär lika smart som att tycka att en trettonåring mycket väl skall kunna bli mamma.) Tumregeln är att en tik bör vara omkring två år innan hon får sin första kull.

Marachinos Egen Linje

Be att få veta utställningsresultat på pappan och mamman.
Att hundarna fungerar i en utställningsmiljö ger en liten uppfattning om deras mentalitet och rastypiskhet. Resultaten skall vara från officiell utställning och de skall ha fått åtminstone en etta i kvalitetsklass.

De här råden är generella och gäller alla raserna.

Marachinos Egen Linje

Vad gäller chinese crested så har det poppat upp ögonproblem (PRA) inom rasen och vi uppfödare kontrollerar nu ögonen på våra hundar innan vi låter dem få valpar. Man ögonlyser första gången när hundarna är 18 månader och fortsätter sedan en gång om året.
Köp bara Chinese Crested valp ur kullar där båda föräldrarna är ögonlysta inom ett år före parningen.

Marachinos Egen Linje

Tyvärr måste jag avrunda med ett lite tråkigare råd.
Lita inte på vad folk säger!!
Be att få hundarnas registrerade namn (och/eller deras registreringsnummer), gå sedan in på Svenska Kennelklubbens Hunddata och kontrollerade uppgifterna själv. Adressen är: http://kennet.skk.se/hunddata/
Där klickar man på "Sök hundar", skriver in namn och/eller registreringsnummer och ras och får upp en ruta med information om hunden. Under "veterinärdata" skall det stå uppgift om ögonlysningsresultat resp röntgenresultat. Står det inget där, så är hunden inte officiellt kontrollerad oavsett vad säljaren säger. Köp i så fall din valp hos någon annan uppfödare. Under "tävlingsresultat" står hundens alla officiella tävlingsresultat. Står det inget där, så är hunden inte tävlad i officiell klass.

Följer du de här råden så har du som valpköpare gjort vad du kan, både för din nya familjemedlem och för rasen.

LYCKA TILL!!
Marachinos Egen Linje

Tillbaka där du var...

Marachinos Egen Linje