RasHistorik
Chinese Crested Dog, CCD
Marachinos Egen Linje

Historiker anser att det har funnits hårlösa hundar redan 1000-2000 år före Kristus. I Egypten, Grekland, Turkiet, Iran, Irak och Mexico har man funnit olika sorters avbildningar av hårlösa hundar. Mandarinerna avlade under Han-dynastin (200 f.Kr.-200e.Kr.) på opälsade jakt- och sällskapshundar.

Det finns två teorier om hur de hårlösa raserna har uppstått. De flesta är överens om att de hårlösa raserna uppstod genom en spontan mutation och därmed har samma ursprung medan andra anser att denna mutation har inträffat ungefär samtidigt på flera olika platser i världen.

Kineserna hade hårlösa hundar ombord på sina handelsfartyg under 1200- och 1300-talet då böldpesten, som spreds av råttor och på dem levande loppor, härjade runtom i världen. Hundarnas uppgift var att hitta råttorna så att de kunde utplånas. De loppor som satte sig i hundaras päls var lätta att hitta och kunde snabbt avlägsnas. Hundarna blev eftertraktade även på andra skepp och bland köpmän i hamnstäder. Hundarna spreds på så sätt runt jorden.

Nakenhunden användes enligt vissa berättelser både som värmekälla och föda under svåra tider. De ansågs även ha en funktion som både vakt- och sällskapshund. 1928 laserades en nakenhund på London Zoo i England som "feberhund". Det påstods att det bara räckte att röra vid hundens skinn för att bli botad från feber. Huruvida detta är sant får du själv ta reda på nästa gång du har feber, en sak är i alla fall klar, när man ligger där i sängen och fryser skulle det vara väldigt skönt med en liten hund som värmde en. Hunden ansågs även ha en läkande effekt på reumatism genom att man placerade hunden på den infekterade delen av människokroppen.

På 60-talet blev Chinese Crested känd ras i England.
De första nakenhundarna kom till Sverige under 1940-talet.
1972 importerades Chinese Cresteds till Sverige från kennel Staround i England. Det är från kennel Staround nästan alla svenska Chinese Cresteds härstammar idag. Rasen har sedan dess ökat explosionsartat.

PowderPuffs-varianten blev inte förrens på mitten av 1980-talet godkänd att ställas ut. Innan fick man bara registera dem. Anledningen till att den blev godkänd är att en naken Chinese Crested måste ha en gen från en Powderpuff och en gen från en Naken för att överleva. De hundar som får en naken gen från både mor och far dör kort efter befruktningen eller, i ovanliga fall, föds gravt missbildade. Om hunden får två powderpuffgener kommer hunden att bli en Powderpuff. Sannolikheten för att det föds Powderpuffs i en kull med Chinese Crested är alltså ganska stor och går inte att avla bort. Läs mer om det på sidan med Genetik.

Alla nakenhundsraser har en variant som är pälsad, s.k powderpuff. Men det är bara Chinese Crested som har anlag för lång päls, övriga raser har kort päls. Men det händer ibland att även bland Chinese Crested att det dyker upp korthåriga powderpuffs.

Marachinos Egen Linje

Tillbaka där du var...